Home / Örgü / Motiflerle Battaniye Örme

Motiflerle Battaniye Örme

Motiflerle Battaniye Örme

Tığ işi örülen motifler çeşitli örgülerde kullanılmaktadır. Çocuk battaniyeleri, yatak örtüleri, hırkalar, kazaklar, şortlar, çantalar gibi birçok alanda bu motifleri değerlendirmek mümkün olmaktadır. Basit ve pratik şekilde örülen kare motif modelleri örgüye yeni başlayanlar için de uygun bir seçenek olmaktadır.

Koltuk üzerinde şal şeklinde duracak, şık, el yapımı battaniye örmek motifler ile oldukça kolay olmaktadır.

Kare Motif Başlangıç Yapma

İstenilen her çeşit ipten ve yünden motifler oluşturulabilmektedir. Battaniye için yakmayacak, yumuşak yapılı, çok kalın veya çok ince olmayan bir yün tercih edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda elinizde çok fazla aynı kalınlıkta yün varsa bunları değerlendirmek için de motifleri kullanmanız mümkündür.

Kare motiflere başlangıç yapılırken farklı teknikler kullanan kişiler bulunmaktadır. En basit başlangıç yöntemi ip kalınlığına göre 6 veya 7 adet incir çekip en baştaki zincire batarak bir halka oluşturma şeklinde yapılmaktadır. Tığın üzerine bir ip alıp ortaya batıp 2 seferde çıkarak bundan 3 adet yapın. Bu tekniğin adına ikili trabzan modeli denilmektedir. 2 ara zincir çektikten sonra 4 köşeyi dolduracak şekilde dolgu yapmaya devam edin.

Hanım Dilendi Bey Beğendi Motifi Yapımı

Motifin göbek kısmı oluştuktan sonra üst kısma geçin. Bu motifin adı, her sırada farklı bir renk yün kullanılmasından dolayı hanım dilendi bey beğendi motifi olarak bilinmektedir. İster tek parça halinde, ister küçük motifler halinde, isterseniz tek renk, iki renk veya daha fazla uyumlu renkleri kullanarak yapabilirsiniz.

Üst sıraya geçerken baştaki dolgunun tepesindeki zincire batarak çekmeniz gerekmektedir. Bu kısmı dikkatli yapmadığınızda potluk oluşabilmektedir. Üst sırada köşelerde aynı boşluğa 3 dolgu, 1 ara zincir 3 dolgu, ortalarda sadece 3 dolgu şeklinde giderek motifi örün. İstediğiniz büyüklükte yapabilirsiniz.

Motif Birleştirmesi

Bu teknikle tüm motifleri ördükten sonra bunları birleştirmeniz gerekmektedir. Birleştirme işlemini sık iğne tekniği ile yaptığınızda örme işlemi esnasında birleştirebilirsiniz. Sık iğne tekniğini yapmanız için iki motifi eğri ve yanlış olmayacak şekilde karşılıklı koyup bir tığ ve ip aracılığı ile karşılıklı zincirlerden sık iğne yaparak birleştirme yapmanız gerekmektedir.

Bir önceki yazımız olan Sakallı İpten Toka Yapımı başlıklı makalemizde Sakallı İpten Toka Yapımı hakkında bilgiler verilmektedir.

About yzy

79 queries 2,892